BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Turkey : Topkapi Palace, Blue Mosque, Aya Sophia #Day1
Saturday, February 1, 2014 • 1:15 PM • 0 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?



To make it short *penat dah ni sebenarnya tapi gedik juga nak update terus harini*, myra just letak gambar je banyak banyak, senang sikit nak explain.

Oh btw, myra tengah winter break and sekarang ada kat Turkey from 31/1-11/2, and harini pergi 3 places : Topkapi Palace, Aya Sophia and Blue Mosque.

1) Our hotel : Euro Plaza Hotel
 







2)  Topkapi Palace : Entrance fee 25 TL

Dalam palace ni banyak sangat relics prophets macam pedang, jubah etc etc. And as usual tempat tempat macam ni takboleh tangkap gambar. So banyak lah gambar kat luar je hahaha.





Dalam ni ada diamond 86 carat :OOO
















3) Aya Sophia : Entrance fee 25 TL

Tempat ni mula mula gereja, then berubah jadi masjid, but now untuk elakkan salah faham, dia tukar jadi museum. That's why dalam ni kita boleh nampak dua benda simbolik for each agama contoh nya tulisan Allah Muhammad, then kat atas sikit ada gambar yang kristian punya tu, macam angel ke apa eak, myra pun tak sure sebenarnya.





Panjang gilaaaa queue.



Ni tempat wishing orang kristian, myra tak buat pun, khurafattttt. Dia suruh letak ibu jari kat tengah then pusing 360 degree.











Haaa, tu tulisan Muhammad, atas sebelah kiri tu ada angel sayap sayap tu.







3) Blue Mosque

Haa, orang Turkey panggil majid ni Masjid Sultanehmed. Western yang letak nama Blue Mosque sbb tiles dekat dome atas atas tu warna biru, and bila tengok masjid ni kat luar bergabung dengan awan, dia jadi biru *entah betul ke tak ayat aku ni.






Jangan tertipu, dalam ni penuhhh sangat dengan orang. But kawasan ni kosong special untuk lelaki solat. Yang perempuan ada tempat lain belakang sikit.




Tu bukan shopping kasut ye, but kasut sendiri.




5) Lunch timeeee at DoyDoy Restaurant


Ohh, jangan tanya nama makanan tu apa, myra memang dah lupa. Nak sebut dia pun susah hahaha.





Ni sebijik macam roti nus jual dekat tepi tepi jalan kat egypt. Rasa pun sama, size je lain.



6) Riding boat : 10 TL



Belakang tu bukan Blue Mosque tauuuu.









Ada pasangan Turkish nak buat wedding photoshoot, kitorang apa lagi terus lah serbu nak tangkap gambar dengan dia.

7) Off to BURSA

Kitorang pergi Bursa untuk first 40 minute naik ferry. First time ohh naik ferry yang angkut vehicles sekali ni, eksaiteddd mak wooo.






Kbai banyak betul gambar myra letak. Tu baruuu harini, belum lagi untuk next 10 days :OOO And bab ticket tu, agent kitorang dah beli awal awal, so no need to beratur panjang panjang nak masuk tempat tu. 

I think that's all, tomorrow pergi Mt Uludag pula nak skiiiiiii :D Wallahualam.


P/S : Janganlah sejuk sangat esokkkk TT____TT
 



PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Random Post
  • Second year.
  • Projek : Aku dan Mesir w ZineParacetamol
  • Raya 2013
  • Lingo 2013
  • Final Exam 2
  • Housemates #2
  • Marriage.
  • Mr K : Y U SO CHARMING ?
  • Winter Trip : Day 5 & 6 ( Hiking - Cairo )