BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Winter Break : Day 2 ( Dahab )
Sunday, February 3, 2013 • 5:11 AM • 0 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?



Since semalam myra tulis agak pendek ( Day 1 : Cairo ), this time tengok tahap kerajinan nak tulis sampai part mana hewhew :3 From Cairo nak sampai ke Dahab adalah dalam 12 to 13 hours, tu belum tambah masa bila kena tahan dengan polis *since Muzaharah, memang sepanjang perjalanan ke certain tempat akan ada checkpoint*, memang jenuh lah nak tunggu. Satu checkpoint pun dah kena tunggu paling sekejap dalam half an hour.

And before sampai Dahab, kitorang ada berhenti dekat dua tempat : Tempat Nabi Musa AS berehat after ketuk tongkat atas Laut Merah *myra tak ingat nama tempat tu apa* and Hamam Pharaoh.

1) Tempat ni da 12 mata air, but yg kitorang pergi ada nampak 2 je mata air sebab yang tu saja yang boleh tengok :) Sejarah dia pasal Nabi Musa AS kena kejar dengan Firaun, so Nabi Musa ketuk tongkat tu dekat Laut Merah. After they cross the Red Sea, sebelum Nabi Musa AS meneruskan perjalanan ke Jabal Musa, baginda stay dekat sini dulu.





Belakang tu Laut Merah :) Ustaz kata before datang sini kan ada Nafak (terowong), nafak tu lah yang jadi macam pembahagi antara Laut Mediterranian dgn laut Merah. Not literally haaaa ada terowong kat tengah tengah laut tu, but untuk senang kita tahu which one is Laut Medi and which one Laut Merah :)


Macam gini lah rupanya mata air tu :) Satu lagi ada kat belakang sikit.








2) Hamam Pharaoh ( Bilik mandi Firaun ). Tempat ni tak sure lah pula kan firaun mana yang guna, tak berapa jelasnya detailnya :) But, this place macam sauna, tempat untuk firaun berubat sebab penyakt kulit yang dia ada. Kebiasaannya firaun akan berada dalam Hamam tu around 2 to 3 hours.










Haa, ni dalam hamam tu. Bila duduk lama lama dalam tu memang terasa lah bahang dia. And tahap kepanasan dia akan bertambah bila kita masuk makin dalam.


Sebelah kanan pintu tu pintu masuk and ada yang jauh sikit *myra tak snap gambar lah pula hihi* pintu keluar :)


Habis je pergi dua tempat tu, kitorang teruskan lah lagi perjalanan ni until sampai Dahab. Bila sampai je semua bersiap siapa sebab ingat esok pagi dah daki Jabal Musa ( Sinai ), but Alhamdulillah tentatif tu dianjak lewat sehari, so kitorang tidur krohkroh jelah malam tu. Keesokkannya pula sambung tour Dahab, pergi Blue Hole and naik Glass Boat :)


Dinner at 7 pm :)


2 single beds, since kitorang bertiga, kitorang rapatkan je katil tu :D
Air dekat Dahab seriously masin!








Breakfast!











Meet Syera and Izzati!

After breakfast, pukul 8.45am dah kena kumpul dekat depan hotel tu since kitorang nak ke Blue Hole kan :) I need to stop now, that's all. Wallahualam :)


To be continued ...

P/S : Lunch nasi goreng kampung sat hihi.



PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Winter Break : Day 1 ( Cairo )
  • Winter Trip : Prologue
  • Happy Birthday Ummi !
  • Hanis, Qis, Faro and Shock's Trip :)
  • Africano Park.
  • Date :)
  • Quick Update!
  • #1
  • Harami!
  • Adibah M Razip.