BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Projek : Aku dan Mesir w ZineParacetamol
Tuesday, August 20, 2013 • 5:59 AM • 2 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?




Semalam dekat twitter penuh TL dengan hashtag #MesirAku . Then Zine Paracetamol, satu group of students yang mengumpul karya penulisan, telah buat satu projek *which is btw, my tajuk kat atas tu* : Aku dan Mesir.

Saya fikir, alang alang nak tulis cerita pasal tu, boleh lah jadi entry blog juga *tak payah pening pening fikir nak tulis apa kan hahaha* . Haa, most of pengalaman random such as almost kena pickpocket, jaulah winter break, WHOM, pasal makanan, daily routine as a student, housemates, and etc etc, boleh check out sendiri :)

Disebabkan pengalaman duduk kat Mesir terlampau banyak and I don't know where to start, so saya just akan ikut contoh yang Zine Paracetamol bagi *anggap as guideline lah hihi*

#1 Kisah lucu atau menyakitkan hati berinteraksi dengan pemandu teksi.


  •  Ada satu haritu, kitorang bertiga dah lambat nak ke kuliah, so decide nak naik teksi lah *biasa naik tram je*. Then gerak ke depan sikit ada senior dentist juga, so pick up lah dia since hala tuju yg sama, jalan depan sikit lagi, ada senior medic pula, pick up lah dia juga atas alasan yang sama. Nak dijadikan cerita, dah sampai kuliyyah, dia boleh pula minta kitorang bayar asing sebab dia kata tempat ambil tu lain lain *nak untung punya pasal*. Kitorang ni geram bukan main, jarak pick up sangatlah dekat, dalam 5-6 tapak rasanya. PLUS, hala tuju kitorang sama, bukannya dia kena U-turn or whatever. End up akak medic tu bayarkan semua *which I dunno how much* baru lah dia diam.
  • Always akan berdebat lah just untuk dapat tambang murah. Most of them *tak semua okay* suka sangat cekik darah, grrrrr.

Yellow : Cab in Alex.

#2 Cerita bagaimana anda ditipu atau berada dalam situasi yang mendebarkan.


  • Kalau bab ditipu ni, kitorang sampai sekarang masih kurang pasti samada kitorang ni ditipu or not *read kitorang as housemates and I* . Pasal bil elektrik and air. Masa awal awal akad, tuan rumah dah cakap fix bil tu untuk every moth 400LE ( RM 200 ). But then, bila winter, Ya Allah bil dia melambung lambung, sampai 900-1200LE. Masa after guna heater kitorang boleh consider lagi bil tu tinggi sebab dalam setiap bilik ada satu heater ( rumah ada 4 bilik for 8 housemates ). But yang before kitorang guna heater tu, macam mana boleh tinggi? Sedangkan baba dah cakap 400LE. Mysterious. Case unsolved.
  • Situasi yang mendebarkan can read here.

#3 Kisah interaksi dengan orang Mesir yang menyentuh hati anda.


  • Time otw balik rumah dalam tram, ada makcik jual tisu *dia memang frequent jual tisu dalam tram*, niat saya memang nak beli tisu but takde duit kecil, so saya just hulur 10LE ( RM 5 ) and minta dua tisu. And saya meng-expect-kan duit baki sebenarnya, but then makcik tu punya lah dengan air muka gembira dia, tepuk tepuk bahu saya, cakap terima kasih banyak kali and mendoakan saya. Memang terkelu lah time tu. Sebab saya takde niat untuk sedekah or whatever yang seangkatan dengannya, it just that, I want to buy the tissue only. But bila tengok dia sangat appreciate benda tu, i don't know, it just caught me. Nilai 10LE yang pada kita just "Ohh, it's just 10LE", but pada dia pula sangat besar nilainya, sampai dia dengan lajunya mendoakan kita tu memang sangat umphh lah :')
  • Ada satu masa tu dalam tram, saya dengan hanis ternampak ada one person tolong orang buta lintas jalan. So kitorang berborak lah cakap dulu time sekolah rendah, kalau part 'Nilai-nilai murni', confirm akan tulis "Menolong orang buta melintas jalan", but in real life, that thing never happened to us. Punyalah besar kuasa Allah, tuptup turun tram lintas jalan sikit, ada nampak orang buta nak lintas jalan, kitorang apa lagi, terus lah semangatnya lari nak tolong dia lintas jalan. Dia pun as usual lah kan cakap terima kasih semua. Nampak tak point dia kat sini? Doa lintasan hati macam gitu je, Allah makbulkan, Allah Maha Mendengar :')
#4 Kisah kebaikan orang Mesir.



  • Ada satu hari tu, saya and Daena tertinggal kunci rumah, so we locked out. Housemates yang lain ada kat kuliyyah, ada yg tengah makan kat kedai. So kitorang decide nak tunggu kat luar jelah. Then mama *isteri tuan rumah* keluar nak ambil barang, dia ternampak kitorang duduk melongo kat depan pintu rumah *dah macam beggar depan rumah sendiri hahaha*, terus dia jemput kitorang masuk tunggu situ :')
  • Balik dari kuliyyah, saya dahaga sangat, then decide nak beli air. So pergi lah kat kedai runcit yang dekat. Dah ambil air tu, nak bayar tuptup purse pula tak bawa. Baik tak baik punya pakcik kedai ni, dia kata boleh datang bayar esok.
#5 Random.


  • Everywhere, every shop, every cab, anytime, semua pasang ayat Al-Quran.
  • Dekat Kahfu ( read as Carrefour ), bila time solat je, akan ada orang azan *dalam Kahfu tuuuu*, then diorang akan ramai-ramai pergi solat berjemaah *DAEBAK*.
  • Can solat everywhere! As long as tempat tu clean :)
  • They'll greet us even tak kenal, that's normal.
  • Lelaki jalan pegang tangan dengan lelaki is normal juga. Normal macam kat sini, perempuan jalan pegang tangan dengan perempuan.
  • Selalu kalau nak pergi suq ( pasar ) berdoa jangan jumpa orang melayu. Sebab time nak pergi pasar is time paling selekeh hahaha.
  • Kalau time summer, lalat akan memenuhi ruang udara. Plus tiap tiap hari kena sapu rumah because debu is everywhere, like EVERYWHERE!
  • Beli fathira kosong, balik rumah masak kari, jadi dah roti canai haha.
  • Time nak lintas jalan memang terasa diri ni awesome kejap lah, sebab orang sana drive bukan macam orang kita.
I think that's all for now. If ada something yang teringat, I'll update. And semua boleh join benda ni, tulis je any experience yang korang ada, each of us mesti lain-lain pengalaman diorang right? And emelkan ke team.paracetamol@gmail.com before 31 August! Wallahu'alam.

P/S : Pengalaman mendewasakan kita. TRUE!



PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Raya 2013
  • Lingo 2013
  • Final Exam 2
  • Housemates #2
  • Marriage.
  • Mr K : Y U SO CHARMING ?
  • Winter Trip : Day 5 & 6 ( Hiking - Cairo )
  • Winter Break : Day 4 ( Sinai )
  • Happy Bornday Daddy :D
  • Winter Break : Day 3 ( Dahab )