BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Ukhuwwah.
Saturday, December 22, 2012 • 12:02 PM • 0 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?



Harini ada Smart Circle ( SC ) dekat rumah kitrang. SC ni Usrah, and each SC ada dua naqibah yang AWESOME : Kak Hanis Nasyita and Kak Naura :D Total SC-mate including me 11 orang ( Kak Nau, Kak Hanis, Me, Hanis, Atasya, Amira, Negi, Hazirah, Dina, Afifah and Syira ). Actually nak update pasal The Lost Kingdom 2.0, but since that event bakal ambil masa myra untuk tulis, terpaksa lah cancel niat tu. Tulis pasal sharing SC ni dulu lah, in shaa Allah hikmah dia kan :)

Venue SC harini dekat rumah myra. Yezza, untung juga bila buat dekat rumah sendiri ni, tak payah penat penat nak bersiap, tunggu orang datang je hihi. Kak Nau datang rumah myra awal, around pukul 2 gitu sebab nak masak :D Best Kak Nau masak! Dia buat spaggethi tuna. 



Hanis, Kak Nau and zzzz.


Okay lah, disebabkan myra ni suka meleret, baik kita skip part memasak, tunggu yang lain datang and whatever semua tu, kang tak tercapai pula matlamat tulis entry kalini hihi.


UKHUWWAH

Yes. Tu tajuk untuk sharing harini. And as usual ada tadabbur ayat. So if uoollss nak join, jom buka surah ke 42, ayat 32-44 *silalah baca and skimming tafsir ayat dia ye*. Apa yang myra dapat right after baca this surah are SABAR dan FORGIVENESS. Then Kak Nau define lah maksud Ukhuwwah ni based on Imam Hassan Al Banna : Hati dan roh yang terikat melalui aqidah. Faham dakkk? Hihi.

How can we start the ukhuwwah thing ni? Or tak semestinya start, but nk kekalkan pun include juga. Senang je, IKHLAS and LILLAHI TAALA. Dalam ukhuwwah ni pun ada dua tahap juga *yg ditekankan*. Tahap terendah dalam ukhuwwah ialah berlapang dada, and tahap tetinggi is Ithar ( melebihkan keperluan orang lain berbanding diri kita sendiri ). Actually this Ithar part panjang explanation dia, but myra pun ada secubit perasan malas nak elaborate, haaa, macam mana tu?

Macam ginilah, myra share 1 hadis, Hadis 36 ( Nabawi ) : " Sesiapa meringankan kesulitan seseorang mukmin dari kesulitan di dunia, nescaya Allah meringankan kesulitan kita di Akhirat." Bayangkan lah, tahap terendah yang berlapang dada tu pun kita SUSAH sangat nak buat, macam mana kita nak try ITHAR? Hati main peranan yang sangat penting kat sini :') 

Ukhuwwah yang terjalin lagi besar ibrahnya compare to persaudaraan. Sebab dalam ukhuwwah kita sama sama mencari redha Allah, saling tolong-menolong and terikat dengan satu ikatan which is iman and takwa. Everyone can see this two thing ada perbezaan, but a lot of us don't know how to compare it. Myra pun takde mood pula nak elaborate haha :P

Bila dah masuk part ukhuwwah ni, satu tajuk yang agak berat actually, macam macam myra terfikir sebenarnya. Anyhow, myra cuma nak cakap yang myra SANGAT SAYANG MAGNIFICIENT 6 :') Korang lah sahabat myra dunia akhirat, in shaa Allah. Hopefully persahabatan kita dapat berkekalan hingga ke Jannah. Hanya Allah je yang tahu betapa sayangnya myra kat korang. Korang lah sahabat myra, we have been through many ups and downs even kita tak duduk setempat. Moga Allah redhai persahabatan kita, amin :') Sama samalah kita berusaha untuk capai mardhatillah. If you all nampak myra tergelincir or terpesong, tegur lah myra, I'll do EXACTLY the same to you guys :') You guys lah yang tahu EVERYTHING yang terjadi no matter whether it is about family, study, love or whatever. I do love you all :')




Haha, gambar lama! 2008 if I'm not mistaken :P Yang baju putih is excluded hihi.


Anis and Me :') Pehh, zaman tudung bawal! Hahaha.


Fash and Ain.


Iqa and Kina.



Zaman after PMR yang serabai but full with memories :')



I miss you all lah semek semek Mag6 semua!




Kina bagi this gambar in our group :') Awwww.

Haih, bila masuk bab ni memang touching lebih sikit. Since after asasi jiwa ni jadi sensitif pula. Anis pun tak pernah tengok aku nangis whatever semua tu, but I dunno why jadi macam gini, banyak sangat benda yang bermain dalam kepala ni. I need to stop now, that's all. Wallahualam.

P/S : Semua orang ada ego, but we need to control it. Ingat tu myra! Hihi.



PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • WHOM
  • HAPPY!
  • Exam Oh Exam
  • Random *AGAIN*
  • Dinner with za Housemates :D
  • Random.
  • Morning :D
  • Happiness :)
  • I love food :D
  • No-idea-for-tajuk-hihi