BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Random.
Saturday, December 8, 2012 • 5:01 AM • 0 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?



Adik gemuk :P

Okay, tajuk takde kaitan dengan entry kalini -____-

After 2 days wifi takde dekat rumah, harini baru ada phewww ( jangan salah faham, line takde bukan sebab kitorang tak bayar, but sebab Topking yang lousy tu haa pergi tutup connection haihh, buat sakit hati jeeee ). Ni pun baru balik dari kuliah, tadi ada practical Animal Physiology. And now I'm sitting in front of my laptop doing NOTHING *winkwink*. Nahhh, don't worry, I'll just update my blog then continue study Chemistry kejap lagi ( sebab Selasa ni ada final exam untuk theoretical for AR and BR, wish me all the best! )

Haa, this time I nak story 4 incidents yang happened to me last 2 days ( more or less ) and yesterday *jengjengjeng*. Hmmm, where should I start? And, in what way should  I tell you guys huhh? Okay lah, I'll tulis randomly saja hihi :P

1) 



Paham tak apa yang saya nak sampaikan based on that picture? WHATTT? Still tak paham lagi? Meh sini I upload lagi satu gambar, if tak paham juga, silalah terjun gaung ye anak anak ku.



Yes, pickpocket! But not the 'Pickpocket' punya cerita yang macam atas ni, this thing berlaku dekat diri saya sendiri haritu actually. After balik kuliah Chemistry pukul 2pm plus plus like that ( to be more precise, hari Rabu ), as usual kitorang semua tunggu tram lah kan sebab nak balik rumah. Saya punya style memang dengar lagu je, I prefer dengar lagu layan diri compared to berborak dengan housemates or kawan kawan, hahaha ( don't ask me why, it's my habit ) And that day, I'm just wearing my sweater since 1 kelas je kan, and I put my phone inside the pocket, yang dekat sweater punya tu saja ( betapa cerdiknya myra ni, siapa suruh letak dekat situ kan, sepatutnya letak dekat dalam poket seluar ), and sambil layan lagu, sambil tu juga I main with my little Penguin, scroll twitter, bbm with my sistaaa and whatsoever yang I biasa buat lah kan hihi. Okayyy, BORING! Yeah, I know that so now let's go straight to the point.



Silly myra is silly because letak phone dalam pocket sweater macam gitu je. Nampak tak betapa bahaya nya bila letak macam gitu je? Pocket tu dah lah obvious tau. And yesss, this is my sweater yang I pakai time hari kejadian tu.


Happy myra is happy bila dapat dengar lagu hikhik :P

Then nampak lah tram sampai, I baru je nak naik then tiba tiba dapat rasa earphone macam disentap plus lagu terstop just like that ( padahal tengah chorus time tu plus battery memang FULL wa cakap sama luu hihi ). At that time badan I terpusing automatic sebab tertarik ke belakang kan, then nampak lah ada minah arab yang tidak bertauliah memakai baju warna coklat jalan selaju yang mungkin ( kalah Dash dalam cerita The Incredible youuu dia jalan ). Kawan kawan semua dah naik tram, I time tu jalan cepat cepat nak kejar perempuan tu, dia naik coach yang belakang punya. I naik sekali dengan dia then sentap tangan dia and terus kunci supaya dia tak boleh lawan kan ( luckily I pernah belajar silat since high school dekat maktab dulu, so I ingat ingat lupa lah how to handle this thing ). Dalam hati time ni ada juga rasa nervous sebab orang arab ni sinonim dengan perangai diorang yang kasar right? Hihi. 




Then I pun cakap lah with high intonation but belum sampai tahap menjerit lah, while controlling my anger towards her, "Give back my phone" banyak kali. But she refused, muka dia time tu ada lah macam cuak plus marah sikit, entah eak, tak reti pula nak describe perasan orang lain haha. Bila dia dah tak nak bagi time I minta baik baik ( baik kot hahaha ), so I sentap jelah beg dia and geledah dalam tu with my one hand, sbb lagi satu tangan I dah pegang both of her hand, at this time dia memang tak boleh gerak lah ( I'm totally amazed with my own strength actually, this woman actually agak besar, but I don't know how can I boleh kunci tangan dia even dia dah 'meronta' banyak kali, thanks to Allah for helping me, Alhamdulillah ). But dalam beg dia memang takde phone I T_T

Then ada seorang lagi hamba Allah yang tolong myra time tu, ada satu zip kat belakang beg that culprit tu, dia buka kan zip tu and Alhamdulillah ada phone myra dalam tu :') Yelah, myra memang dah tak cukup tangan time tu, bersyukur sangat perempuan baik tu tolong buka zip tu, kalau tak, entah entah takde rezeki myra nak jumpa phone balik. 

Dah jumpa phone, terus myra turun gerabak tu and kejar naik ke gerabak depan yang ada geng myra :) Time turun tu memang myra bersyukur sangat sangat lah sebab diberi kekuatan and dibantu Allah kan, time tu baru satu badan my trembling gila, baru rasa nervous and kecut perut, time confront dengan perempuan tu, seriously tak rasa takut pun, sebab Allah tolong kan, Alhamdulillah :')

Naik tram depan je, terus kawan kawan serbu tanya what happen semua tu haha. Tu jelah. Benda ni berlaku macam sekelip mata je tau, tapi bila myra tulis, terasa macam panjang pula ( ke sebab myra yang tk pandai nak story eak? Haha ) But overall semua paham kan kan kan?

Okay, lagi 3 incidents ni pula berlaku semalam, balik dari Mara ( buat kad pelajar ), time ni pukul 11 lebih lah, orang tengah solat jumaat rasanya, myra berdua je dengan Daena.


2) Okay, this incident actually tak bagi impak besar sangat dekat myra and Daena AT FIRST, but bila ada lagi 2 benda yang berlaku after this incident, it really hit us both A LOT!

Time ni kitorang from Mahatahram turun jap dekat Azarita, ada urusan sikit. Tingtongbangbung, siaplah urusan tu then geraklah semula nak pergi tunggu tram dekat tempat biasa. Jalan half way, then nampak ada satu kereta ni kat setentang jalan, ramai lah lelaki jalan belakang kereta ni, muka macam sedih lah rasanya. Mula mula I dengan Daena macam blur, asal lah ramai sangat lelaki ikut belakang kereta tu, then bila kereta tu macam makin dekat, kitorang macam nampak sikit lah apa yang terjadi kan, maybe tu kereta jenazah, and that explain why lah diorang jalan belakang kereta ramai ramai plus dengan expression sedih gitu. So, bila persoalan tu dah konon konon tamat, kitorang sambung jalan balik hihi.



3) Okay, time ni tengah jalan lah kan dengan Daena sambil borak borak, cun cun kitorang dah sampai dekat depan entrance Faculty kitorang, tiba tiba RAMAIIII lelaki arab berlari laju gila nak mati depan kitorang from satu selekoh belah kiri ( means kitorang tak nampak lah what actually happened sebab ada selekoh kan ). Time ni kitorang dah cuak, bayangkan time ni tengah solat jumaat, NO WOMAN langsung kat area tu, kitorang the ONLY perempuan yang yang ada, plus MELAYU. Lepas tu ada lelaki ramai ramai lari macam dalam ketakutan like that. Ada sorang laki ni tiba tiba jerit kat kitorang macam bagi amaran lah kan tentang something sambil tunjuk dekat arah selekoh tu ( sadly, kitorang tak paham sebab dia cakap laju sangat ).



Time tu Daena dah pegang tangan I kuat kuat, cuak kotttt. Tiba tiba, muncul lah sorang laki pegang something ( mula mula I thought it was a bom tauuu sebab ada api hujung tu ), that guy memang betul betul in front me! 


Daena dah lari time ni, I time tu terpacak sorang diri, seriously tak bergerak sebab terlampau terkejut and takut sampai otak I tak boleh nak function untuk take next action. That guy yang pegang I-thought-bom-tu dah pukul orang lelaki depan dia kuat kuat, serious menakutkan scenery ni ( time ni bersyukur sangat sebab bukan bom, it just something macam kayu yang ada api hujung dia, sebab tu berasap ). Then ada orang yang lari terlanggar I, time tu baru kaki I start berlari macam orang tak betul, Daena dah jauh dia lari. Memang banyak mengucap and berdoa lah, takut je if that guy pergi pukul I kan sebab dia memang depan myra time tu. So kitorang ambil jalan jauh pusing untuk naik tram, sanggup jalan kaki lalu belakang kedai, kitorang naik tram dekat next stesen ( dekat Mobil ). Time ni I dengan Daena menggigil gigil macam apa dah, macam nak nangis pun ada juga, dah lah kitorang ni perempuan, nak compare dengan lelaki arab yang badan BESAR tu, kitorang ni macam SEMUT je tauuuu!



3) Time tengah jalan menggigil gigil ni, kitorang nampak lah tram datang. So cepat cepat lah lari ingat nak naik. Tapi bila sampai je tram dah gerak. Time ni tram baru gerak slow, I dengan Daena ingat nak lompat naik lah kan, but kitorang ragu ragu sempat ke tak nak naik tram kan. So Daena cakap tak payah lah naik, tunggu next tram jelah, I pun okay je :) Then I pusing lah kiri sebab nampak ada 1 high school's student if tak silap, lelaki, dia berlari nak naik tram. At that time Daena dah duduk atas kerusi so dia tak nampak, I memang tengah tengok that boy ( curious juga nak tengok apa dia nak buat kan ). Then dia buat cubaan melompat naik atas tram ( yg macam I dengan Daena nak buat, but time tu tram still slow, this time tram dah gerak laju tau ). Kaki kiri dia dah naik, BUT kaki kanan dia ter-slip dari pavement and termasuk dekat railway tu and dia jatuh tersungkur! I time tu terus terjerit memang kuat gila lah kan sebab terkejut weh, Daena automatik berdiri nak tengok. Time tu mengucap banyak banyak dalam hati weh, dia dah terseret ke depan sikit sebab kaki kiri dah dalam tram kan, barang barang habis terjatuh semua kat jalan. 



Alhamdulillah Allah tolong dia, kaki dia macam mana entah boleh selamat and NO bleeding, cuma kasut dia tertanggal jelah ( maybe dia adalah luka luka sikit kan, I tak tahu lah part tu ), time ni I dah gerak sikit ke depan ingat nak tolong, but then terstop sebab takut something happen if I tolong dia ( trauma kot after incident pickpocket and orang arab bergaduh lari lari tu ). Then nampak lah dia macam susah gila nak bangun ( time ni takde orang laki pun, yang ada sorang pak cik ni but dia macam orang gila lah yang wandering kat situ ), dia jalan pun terhincut hincut tsk tsk. Time ni, I dengan Daena nervous betul bila nampak lelaki tu terseret. Kitorang dah fikir macam macam dah, what if dia terseret then berdarah darah ke, what if dia mati ke, and what if blablabla ( sempat lagi kan kitorang fikir macam macam, padahal incident tu berlaku sekelip mata je ).

Pheww, 4 incidents yang berlaku and it really hit me A LOT! But bila fikir balik kan, every time something happen, Allah ALWAYS ada untuk tolong. Ada certain of my friends yang barang dia hilang dalam tram sebab kena curi, and sampai sekarang tak jumpa lagi, but saya, Allah tolong banyak sangat, bukan setakat tak jumpa, siap dapat confront dengan orang tu lagi, if Allah tak bagi kekuatan, memang saya confirm kena lenyek lah dengan orang arab kan. Actually aktiviti harian yang kita buat even sekecil kecil benda pun, akan bagi impak besar dekat diri kita as a protection such as baca Mathurat after subuh, asar and each time keluar rumah, keluar with kaki kiri and baca ayat Kursi :) Iyup, simple je kan? But benda simple ni lah yang akan bantu kita nanti In Shaa Allah.

Banyak lagi cara yang kita boleh praktikkan as amalan seharian, it depends on us :) Wow, panjang juga kalini I tulis. Sorry banyak banyak if ada typo, or tak paham ke, penggunaan bahasa yang kejap guna saya, then myra, then I, hihi XD I think sampai sini je dulu, that's all, wallahualam :)

P/S : 21hb 12 ada The Lost Kingdom 2, JOM JOIN ramai ramai! :)



PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Morning :D
  • Happiness :)
  • I love food :D
  • No-idea-for-tajuk-hihi
  • Random post.
  • Housemates is my family :')
  • New Life as a Pre-Dental Student .
  • We are ONE :D
  • STS di Pullman :)
  • Tea Mix yang AWESOME :D