BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Exam Oh Exam
Wednesday, December 12, 2012 • 1:24 AM • 0 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?



Tak pasal Adik jadi model Herbalife I -.-

Harini terajin lah pula nak update blog kan haha. Biasa jangan mimpi lah I nak update banyak banyak since sampai sini. Jangan cakap nak update, nak tulis pun malas, sebab tu main upload gambar je. Nampak kan tajuk tu? Kalau tak nampak silalah pergi terjun gaung then daki Mt Everest sat, lepas tu sambung baca blog I ni ye hihi :P

Yes, EXAM. Haih, terasa macam duduk dekat asasi pula bila memanjang exam ni. Seriously after mid sem tu, ada je quiz, then sambung mid sem lagi, we don't have a peaceful week yawwww. But, I ni macam biasa lah, chill je hahaha :P But among all of subjects tu, I paling nervous Physic sebenarnya. Dah lama weh I tinggal Physic! Dulu I asasi sains HAYAT, NO physic youuuu. I lagi prefer belajar Mathematics with Mr Hud, seriously! Statistic pun statistic lah, janji Math. I realllyyyy love Math! Kalau subject lain macam Dent Term or Anat ke, tak kisah sangat sebab bab bab menghafal ni In Shaa Allah I boleh cope *sebab minat kan, that's why ambil dentist haha, kalau tak, dah lama ambil engineering*


Sorry lah, this entry kalini tak de input langsung. Kalau abah baca blog kakak, nanti dia mesti cakap "Kakak tulis lah benda yang boleh bagi benefits dekat orang yang baca, ni tak, asyik tulis merepek je, pasal Korea lah" Errr, sila tumbuk muka I sekarang *dushdush*. Sebab after SPM dulu memang I duduk rumah goyang kaki layan Korea 24/7 tak ingat dunia TT___TT Alhamdulillah zaman tu dah lepas, hahaha. Kalau tak, habislah semua benda merepek I tulis haih.

Okaylah, alang alang dah tulis ni, meh lah saya share sikit tips belajar myra. Biar korang ada input sikit, yedakkkk? *bangga tk abah? At last kakak tulis lah juga sikit kan after mukaddimah yang merepek meleret tu hihi*

Benda yang myra tulis ni memang based on apa yang myra buat okay, korang boleh ambil juga lah tips ni kan :P

1) Disebabkan myra seorang yang pemalas untuk revise banyak kali, so myra memang ambil decision untuk duduk depan dalam dewan kuliah. Banyak benefits dia, yang paling orang biasa cakap sebab nak elak mengantuk lah kan :) But, I memang dah terbiasa since dulu lagi untuk ambil spot depan sekali, and dalam otak pun dah set, if duduk depan, ilmu senang masuk, berkat lagi banyak, like that lah hihi. Plus, tahap focus dalam lecture tu sendiri berbeza from duduk belakang. I know because dah pernah try duduk belakang sekali, and I'm totally dozed off tau. Haa, kaitan pemalas nak revise banyak kali dengan duduk depan tu, once you dah focus dalam lecture, In Shaa Allah apa ilmu yang diajar masuk dengan senang je, so next time study, no need to ulang banyak kali untuk faham :)

2) Okay, bila dah jumpa spot best tu kan, duduk lah situ ( biasa myra sit line ke 2, sebab line 1 memang patah tengkuk lah duduk situ ), korang stick with that place saja, faham tak? Macam gini, tempat duduk yang kita dah pilih tu, each time ada lecture dekat tempat yg sama, duduk lah dekat seat yang sama tu, ada hikmah dia, I macam ingat but I tak ingat dalil dia from where, so kita KIV dulu, In Shaa Allah next entry I akan tulis once I dah jumpa bab ni :)

3) Doa sebelum start belajar :) Yes! This one is VERY VERY IMPORTANT :) Everyone tahu benda ni, but did you guys and gals amalkan? Tepuk dada, tanya iman :) After habis lecture pun, baca tasbih kafarah and Surah Al-Asr. This one ada hikmah dia juga, I ingat but there's no dalil yang concrete, so kita KIV dulu ya :D



4) Focus dalam class. Once you focus, semua masuk In Shaa Allah. Itu based on my own experience lah, but trust me, this things really work. Tetapkan rules untuk diri sendiri time lecture tu, silalah campak phone anda jauh jauh, NO twitter/FB/Instagram/BBM/Whatsapp/whatever lagi lah kan, banyak sangat bendanya, so conclusionnya say NO NO NO to phone. Before lecture start tu, boleh je lah nak scroll twitter or cam-whore kejap kan *HAHAHA, I pun biasa je buat benda ni before lecture datang, it's normal*


5) Next pasal notes pula. I ni jenis yang suka buat notes aka love letters :) Housemates selalu juga cakap "Myra ni tk habis habis dengan notes dia, sikit sikit buat notes" Haha, yes, I really love to write my own notes. Benda ni nak buat kena consistence. Why I cakap kena consistence? Sebab, once you tangguh there'll be A LOT OF things you need to cover. Usually, myra akan buat notes after habis belajar subjek tu. For example, harini lecture Chemistry pukul 12-2pm. So balik malam tu, myra akan revise and buat terus for that subject. And nak buat notes pun, please variasikan cara anda buat notes. Why? Supaya you sendiri tak rasa bosan nak baca! This one is optional :)


See, each notes I variasikan  cara buat dia supaya diri I sendiri tak boring and senang nak differentiate :)


Yelah, daripada baca bukuu yang panjang berjela jela ni kan, it's better for me to simplify kan dia :)

6) Jadual study WAJIB ADA! Everyone have their own schedule, even kitorang sesama housemates pun waktu study semua memang totally different antara kitorang! But, keep in mind, lepas asar and maghrib, jangan study :) Why? This time otak kamu semua dah penat, after asar boleh restkan minda korang, pergi riadah or main main gitu, after maghrib kita focus more to our relationship with Allah :) Okay, kalau myra, myra style study after dinner for 2hr ONLY, pukul 7pm-9pm ( sini Isyak awal yeee, tak sama macam Malaysia ), then myra akan tidur. Sebab myra bukan budak stay up, myra style study pagi, I'll wake up again at 1 or 2 am then study until subuh. Dah terbiasa since Form 3 tidur awal then bangun pagi. So, that's why I cakap, jadual study kena ada. Jangan ikut orang, ikut diri kita sendiri, kita yang decide, kita kena ikut apa yang ditetapkan itu. Make sure apa yang dirancang itu realistik and mampu untuk dibuat, itu paling penting and more effective :)


Example, ni bukan I punya :P
 7) HablumminaAllah wa hablumminnas :) This one paling penting! Your relationship with Allah and people around you :) Ini masing masing boleh fikir balik, muhasabah diri sendiri :) Benda ni kalau nak sentuh satu satu seriously panjang :') Tak percaya? Meh biar i bagi hint, apa amalan yg biasa kamu buat before after and time exam? Itu, baru 1 skop, belum lagi part lain lagi pasal usaha doa tawakkal lagi. Haa, dapat bayangkan tak betapa panjangnya elaboration part tu?


Haih, terasa panjang lah pula I tulis kalini -.- Ada je lagi benda yang I buat, but mood malas dah melanda diri ini, so terpaksa lah stop sampai situ je *banyak lah tu tips I bagiiiiii kan kan kan :P* Biasa pendek je, more pictures, kalini terbalik. But, Alhamdulillah apa yang I perasan, if I betul betul istiqamah dalam apa yang diri I sendiri dah setkan kena buat apa, Allah ALWAYS permudahkan jalan tu even terlampau banyak obstacles yang ada depan mata ni. 

Yelah, sebab I pun manusia, ada je time waktu malas tu datang, nak study ikut jadual yang diri sendiri buat pun malas kan. But bila I dah tersedar macam "Eh, tujuan I datang sini bukan untuk blablabla, but untuk blablabla." So, from that I'll try my best to cover balik mana yang patut ditampal tampal tu :) I've never mentioned yang I ni best student or whatever semua tu, BUT, it's not a big problem if I share my ways of study aight aight? I believe you all pun dah pernah dengar this statement :

"Sampaikan lah Ilmu, walaupun satu ayat"

I think I've wrote more than enough :P Mata pun dah layu ni, luckily esok 1 kelas je. That's all, wallahualam :)

P/S : Everyone have their own problem. Doesn't mean they look happy outside, they don't have any problem. But remember, every problem have their own solution. It depends on that person how to manage it :)




PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Random *AGAIN*
  • Dinner with za Housemates :D
  • Random.
  • Morning :D
  • Happiness :)
  • I love food :D
  • No-idea-for-tajuk-hihi
  • Random post.
  • Housemates is my family :')
  • New Life as a Pre-Dental Student .