BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Anger.
Thursday, December 27, 2012 • 6:49 PM • 0 convicts
Assalamualaikum.

Have You Had Your Shake Today?


Tadi ada lah seciput idea myra nk tulis apa, tapi bila dah buka ready ready nak tulis, eh eh, blank pula tetiba *dushdush*. Tengah study Animal physio sat ni, take 10 kejap. Dah nama pun take 10, sikit jelah myra boleh update blog kan kan kan :P Biasa berjela myra tulis *not tulis, but letak gambar bebanyak adalah hewhew*. 

Marah VS Ego.

Ada kaitan ke dua tu? Is it dari dua benda yang berbeza or sama? Myra ada baca lah kan sifat pemarah tu datangnya dari ego sendiri. Means, makin tinggi sifat ego dia, haaa makin pemarah lah dia *vice versa pun boleh, sebab pada myra dua benda ni berkaitan*.

And bila dah cakap pasal ni, mesti ada kaitan dengan hati menjadi keras. Do you all get my points here? Susah pula bila nak explain macam gini haha. Once hati kita keras, banyak tompok tompok hitam, jadi banyak lah ego bersarang dalam hati tu, so it'll lead to anger *dah terasa macam buat short notes animal physio lah pula haha*. Banyak punca hati menjadi keras ni antaranya ialah banyak bercakap *baru tengok video Ustaz Don pasal kenapa hati menjadi keras, silalah pergi ke youtube ye hihi*.

Biasalah, bila pagi pagi baca notes ni, time nak tulis ni pun, ayat lintang pukang macam pencuri tengah lari dari polis *apekahhh?*. So, nak bagi senang ceghita, kita bagi 1 situation yang simple :

*****

Scene *eceh kau myra, siap buat mcm gini lagi, semangat kuskus kau haha* : Ada 1 program  tengah berlangsung, then the emcee buka ruang cakap macam gini "Anyone yang nak bagi ulasan wtv blablabla," ( nak volunteer lah gitu hikhik )

Bedah : " TIPAHHH! TIPAHHH BIN JENIN ADA IDEAAAA! " *kalau capslock tu maknanya jerit lah ye*

Tipah : "Eh eh bedah, kau apahal DOOO?"

Bedah : "Eh, yang kau nak emo apahal tetiba?"

Bedah pun bangun lah dari seat tu lalu pergi meninggal kan sisa sisa tinggalan sejarahnya dan seat nya lalu duduk tempat lain. Sejak hari itu, bedah dan tipah tidak bertegur sapa lagi.

*****

Haaa, puas cek pikiaq nak bagi scene apa, biasa orang bagi scene yang memang dramatic bak hang untuk bagi orang paham. Disebab kan cek tengah baca bab Nissel bodies *dah macam Diesel dah kau*, neurofilaments, neurosecretory, Wenmorth Miller *eh eh, apesal pula nama boyfie I keluar niii? HAHA* segala bagai, ter-pop out lah idea pasal Bedah dan Tipah ni. But uoollss hebakk hebakk kan, so paham lah scenario ni. 

What is your opinion tentang ni? Nampak simple but ibrah dia SANGAT BESAR. Amarah, ego, hati keras semua ALL IN ONE. Kalau orang tanya myra, bedah ke tipah yang salah? Ohh, I'll jawab dua dua salah! WHY? Bedah kat sini dah buat salah sebab buat something yang Tipah tak suka, gurau secara kasar *huiii, nak gurau pun ada limit juga ye anak anak*. But then, bila Tipah dah tahu yang Bedah ni takkan minta maaf, why not Tipah je yang pergi minta maaf even dia tak salah? Ego tinggi bak hang dua dua ni haha :D

Ni ada satu scene yang logik lagi diterima akal :)

Pernah ditanya Ahnaf bin Qais, bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : ” Aku belajar dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang berehat-rehat, masuk hambanya membawa panggang besi yang berisi daging panggang yang masih panas. Belum sempat daging itu diletakkan dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais.”

“Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat peristiwa itu dengan tenang berkata kepada hambanya yang sedang pucat dan menunggu hukuman” Aku bukan sahaja tidak marah kepada kamu tetapi muali hari ini aku akan membebaskan kamu.” Begitulah sopan santunnya dan pemaafnya Qais bin Asim” Kata Ahnaf mengakhiri ceritanya.

Bukannya Qais tidak menyayangi anaknya tetapi Qais memandang segala kejadian itu adalah dari Allah.

Jikalau dia bertindak memarahi hambanya, maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha dengan ujian yang ditimpakan kepadanya.

See, betapa hebatnya iman dia, anak meninggal pun boleh chill lagi *kalau myra, haishh, entah apalah yang jadi*.

Alamak! Ni dah lebih 10 minutes, I've told ya, myra kalau hupdate belog kusam ni, memang lama. So, apa solusion dia? Lembut kan lah hati anda  ye. Myra ni kalau cakap pasal ego, memang tinggi, kalah Eiffel Tower youuu, selagi myra tahu myra betul and bukan myra yang buat salah, memang jangan harap myra nak minta maaf HAHAHA *Ya Allah, lembutkanlah hati myra amin* :P Silalah jangan tiru ye, perangai ni boleh bawa ke penyakit diabetes tahap petala ke lapan *apekahhh?* Btw, I think uoollss dapat lah seciput kan apa yang myra nak bebel pepagi buta ni, In Shaa Allah. I need to go now, wallahualam.

P/S : Pemenang sebenar adalah orang yang tidak tunduk pada amarah nya :)



PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Wordless Wednesday
  • I WANT A HEATER.
  • Ukhuwwah.
  • WHOM
  • HAPPY!
  • Exam Oh Exam
  • Random *AGAIN*
  • Dinner with za Housemates :D
  • Random.
  • Morning :D