BE YOURSELF
ABOUT ME ENTRY TWITER FACEBOOK BLOGSKIN
Ini Sejarah Kita
Friday, July 1, 2011 • 6:20 PM • 0 convicts
Assalamualaikum . lama betul tak update , kalau time cuti dulu , sehari post entry banyak banyak terus , sekarang seminggu sekali saya post , tak pun dua minggu sekali . haa , ini saya nak share sikit pasal Ini Sejarah Kita . saya just story sikit sikit sajalah , sebab nak share semua memang agak complicated sebab panjang kan :)

program ini berlangsung selama dua hari , start from hari jumaat malam sampai ahad tengahari ( 25 - 26 Jun ) . saya akan buat conclusion sahaja from apa yang saya dapat , sebab seminar ini memang story semua pasal sejarah Islam start from Nabi Muhammad s.a.w menerima wahyu daripada malaikat Jibrail sehinggalah zaman sekarang :)

ceramah ini dimulakan dengan sepotong hadis :

'' Manusia seperti logam , terpilihnya mereka semasa jahiliah , terpilih lah juga mereka semasa Islam , sekiranya mereka faham " - Sahih Bukhari .

dan melalui hadis inilah penceramah ( Ir Firdaus Shah bin Ismail ) menghuraikan semua sekali . Allah cipta kita dengan pelbagi potensi , cuma manusia ini sahaja yang kurang pandai untuk menyalurkan potensi mereka itu ke jalan yang benar . kalau lah mereka ( saya dan awak ) dapat kenal pasti potensi , insyaAllah Islam boleh berkembang :) lagipun , kita hanya lah tanah , makhluk yang diciptakan dari tanah . betul lah kan , kalau kita kenal asal usul diri kita , kita akan kenal Islam . apa maksud Islam ? okay , saya tak nak explain , saya nak kalian yang baca entry kali ini participate sekali , biar entry kali ini dapat menggerakkan minda kalian ( tahu tak , manusia hanya menggunakna hanya 1.2 % sahaja kapasiti otak kita untuk berfikir ? ) . nak tahu jawapan 'Apa maksud Islam' pergi ambil tafsir Al Quran and buka surah Al Baqarah ayat 131 , insyaAllah kalian akan faham .

kalau dah tahu maksud Islam , kita bergerak ke next stage pula . apa tujuan Allah cipta kita ? kalau tak faham soalan ini ,mari saya tulis ayat senang sikit , apa tujuan kita hidup / what is the purpose of your life ?

first is untuk beribadah ( 51 : 56-57 ) : " Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu " . bagaimana ? dengan menyerahkan semua kehidupan kita kepada Allah :) kenapa kita kena beribadat ? come on , soalan ini senang sahaja . sebabnya simple , Allah dah bagi kita macam macam ( rezeki , udara , harta , paras rupa ) , and Allah tak nak apa apa pun , cuma nak kita beribadah kepadaNya sahaja , susah sangat ke ? senang sahaja kan kan kan . cuma cara perlaksanaan nya yang susah bagi yang tidak meletakkan sebarang pergantungan kepada Allah , tetapi sudah dikaburi dengan nikmat dan fitnah dunia .


dengan cara apa untuk kita melaksanakan ibadahnya ? memanglah solat puasa and semua itu , tapi dengan cara yang bagaimana ? yes , menjadi khalifah ! ( 2 : 30 ) " Dan ( ingatlah ) ketika TuhanMu berfirman kepada para malaikat , ' Aku ingin menjadikan khalifah di bumi' , " . baiklah , apa maksud yang kalian faham from this ayat ? kalau susah nak catch up , kita kecil kan skop persoalan kita . what is khalifah ?

khalifah adalah pengganti Nabi dalam penyebaran risalah Islam kepada semua orang . khalifah adalah tanggungjwab kita semua sebagai seorang Islam , semua orang harus menjalankan tanggungjawab ini dengan penuh rasa amanah , insyaAllah kita sama sama berusaha untuk menjadi khalifah yang meningkatkan nama Islam di persada dunia okay ? :)

jangan mudah terpedaya dengan fitnah fitnah Yahudi laknatullah itu , Allah pun ada berfirman dalam surah ke ( 8 : 36 ) , mereka ( Yahudi ) akan berkorban apa sahaja yang mereka ada untuk hancurkan Islam . sebab itulah zaman sekarang macam macam Yahudi buat agenda untuk musnahkan kita , jatuhkan Islam , rendahkan martabat Islam :'(

so , untuk mengembalikan , menaikkan , meningkatkan agama Islam kembali kita kena buat ikut Sunatullah ( maaf saya tak cerita pasal sejarah , sebab it will become more longer than if i wrote about it ) , mana boleh kita tiba tiba pergi ambil senapang and tembak tentera Zionis semua , that's not the way yang Islam ajar , ada cara cara nya jika kita ingin berjihad :)

1 ) Ikhwanul Muslimin -
kita mantapkan agama diri sendiri dahulu melalui proses tarbiah . kitalah aset paling penting untuk perkembangan Islam nanti , insyaAllah .
2 ) Baitul Muslimin
3 ) Mujtama' Muslimin
4 ) Daulah Muslim
5 ) Khilafah
6 ) Ustaziul Alam

insyaallah dengan ikut sunatullah yang ditetapkan ini , Islam boleh kembali bangkit lebih hebat dan mantap :) perkembangan ini berdasarkan gabungan ganbungan muslimin yang fuqaha
( mempunyai kefahaman dalam Islam ) . dengan gabungan yang mantap ini , insyaAllah Islam akan berkembang , amin . Allahuakbar ! wallahualam .

p/s : untuk dapat orang yang betul betul faham akan Islam amat susah , itulah pentingnya proses mentarbiah akidah :)




PASTFUTURE
MY WORDS;
HAI , I from EXO planet . My UFO was break down , my age 11200 years old, I have 12 aliens . My birth date 12/12/2090 . I just want to say : Behave with me because I have 2 pair screw driver as my hand . Feel delightful to stay here.

BLUE;





OTHERS;


>> I've got new cell
date : NOW
at:10 am


>> prisoners jail breaking
date : 12/12/12
at: 12pm


>> new cellie arrived
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • student's diary : 8
  • student's diary : 7
  • Happy Birthday :)
  • Student's diary : 6
  • Student's diary : 5
  • Student's diary : 4
  • Student's diary : 3
  • Student's diary : 2
  • Student's diary : 1
  • nervous T_T